Update sept. 2016

Uitzaaiing van borstkanker in lymfeklieren opsporen met een PET-MRI scan

 Jaarlijks wordt alleen al in Nederland bij 14.000 vrouwen de diagnose borstkanker gesteld. Hoewel artsen verschillende opties hebben om de ziekte te behandelen, blijkt een operatie in bijna alle gevallen nodig. Afhankelijk van het soort operatie, de afmeting en agressiviteit van de tumor en de aanwezigheid van uitzaaiingen in de lymfeklieren wordt ook radiotherapie (bestraling) en systemische therapie (hormonale therapie, immunotherapie en/of chemotherapie) gegeven.  Al deze behandelingen zorgen ervoor dat de kwaadaardige cellen worden bestreden. Tegelijkertijd ontstaan er door deze behandelingen soms langdurige klachten. De schildwachtklieroperatie – de operatie waarbij onderzoek wordt gedaan naar uitzaaiingen in de eerste lymfeklier in de oksel – of het verwijderen van alle lymfeklieren in de oksel, zijn twee behandelingen waardoor levenslange klachten kunnen ontstaan. De kans is echter wel aanwezig dat de vrouwen blijvende klachten overhouden aan deze operatie, zoals een dikke arm door zogenaamd lymfoedeem. Andere, meer voorkomende klachten zijn een stijve schouder of een veranderend gevoel in de bovenarm. 

Eerste studie levert goede resultaten op

Zo’n 80% van de borstkankerpatiënten blijkt na de schildwachtklieroperatie geen uitzaaiingen in de lymfeklieren te hebben. Onderzoekers in het Maastricht UMC+ hebben eerst een studie uitgevoerd met een MRI-scan om te onderzoeken of er op een niet-invasieve manier onderzocht kan worden of er bij een patiënt sprake is van uitzaaiingen in de lymfeklieren. De patiënten kregen voorafgaand aan de MRI-scan contrastmiddel toegediend. De eerste resultaten van het onderzoek in borstkankerklieren laten zien dat MRI betrouwbare informatie geeft over de aanwezigheid van uitzaaiingen in de lymfeklieren. Recent heeft het Maastricht UMC+, als eerste ziekenhuis in Nederland, een PET-MRI scanner aangeschaft. Deze scanner kan tegelijkertijd een PET-scan en een MRI-scan van de oksel maken. Een PETscan toont de suikerverbranding van (lymfeklier)weefsel. In de aanwezigheid van kankercellen kan de suikerverbranding verhoogd zijn. Met de PET-MRI scanner kunnen lymfeklieren wellicht nog nauwkeuriger worden beoordeeld op de aanwezigheid van uitzaaiingen. Een combinatie van beide technieken lijkt zodoende nog beter in staat om de lymfeklieren te beoordelen. 

Na een schildwachtklieroperatie blijkt dat 80% van de borstkankerpatiënten geen uitzaaiingen in de lymfeklieren heeft. 

Resultaat onderzoek heeft meteen gevolgen voorbehandelmethode

Als de PET-MRI succesvol blijkt in het aantonen en uitsluiten van lymfeklieruitzaaiingen, dan zal dit meteen gevolgen hebben voor de behandeling van borstkankerpatiënten. Als door middel van de PET-MRI scan geen uitzaaiingen worden aangetoond, dan zal het niet meer nodig zijn om een schildwachtklieroperatie uit te voeren, waardoor de patiënt geen risico meer loopt om eerder genoemde klachten te krijgen. Ook maakt deze methode van onderzoek, reeds voordat aan een operatie begonnen wordt, duidelijk welke aanvullende behandelingen nodig zijn. Op deze wijze hopen onderzoekers te kunnen bijdragen aan een verbetering van de behandelmethoden en een verbetering van de kwaliteit van leven van borstkankerpatiënten, zowel op de korte als lange termijn. Als het onderzoek slaagt, dan zal dit meteen gevolgen hebben voor de behandeling van borstkankerpatiënten.
Sluit de enquête