Dr. Lotte Wieten, Maastricht UMC+
Dr. Lotte Wieten
Wie is de onderzoeker...Lotte Wieten?

In het Maastricht UMC+ werken veel mensen die op de een of andere manier betrokken zijn bij kankeronderzoek. Deze keer stellen we aan u voor dr. Lotte Wieten, als immunoloog betrokken bij het onderzoek naar de natural killer cells.

“Ik ben 38 jaar geleden geboren in Amsterdam en heb in en rond Amsterdam-Utrecht gewoond. Ik wilde geneeskunde gaan studeren, maar werd uitgeloot en koos vervolgens voor fundamentele biomedische wetenschappen. Al snel merkte ik dat ik deze richting heel leuk vond. Vooral toen ik stage ging lopen en aan onderzoeksprojecten mocht meewerken. Dat vond ik zó leuk, ik werd gegrepen door het vak! Je verdiept je in een onderwerp, leest erover, denkt na over ‘wat je kunt onderzoeken’ en bedenkt ‘wat de resultaten betekenen’, ‘wat de vervolgstappen zijn’. Je combineert je eigen bevindingen met de bevindingen van anderen. En schrijft er vervolgens een stuk over. De combinatie van al deze dingen, dat vind ik nog steeds heel erg leuk.

Tijdens mijn studie was ik ervan overtuigd dat ik daarin verder moest. Maar ik had, naast mijn studie, een vrij dominante hobby en wilde weten of en hoe ver ik daarmee kon komen: paardrijden! Na mijn afstuderen heb ik mij drie jaar lang op paardrijden gericht. Ik heb in die periode parttime gewerkt als analist en mijzelf de kans gegeven om te kijken wat ik met paardrijden kon bereiken. Ik heb veel van deze periode geleerd. Ook op persoonlijk vlak. Daarna ben ik me gaan toeleggen op promoveren, iets dat ik ook graag wilde. Ik deed onderzoek naar reuma. En daarmee eigenlijk het tegenovergestelde van wat ik nu doe. Bij reuma onderzoek je hoe je het immuunsysteem kunt afremmen, terwijl ik nu onderzoek hoe het immuunsysteem kan worden gestimuleerd. Ik ben in 2008 in Maastricht begonnen als onderzoeker naar de killercellen, dat project liep toen al.

Ik werk ook veel in mijn vrije tijd, maar ik vind dat niet belastend, met name omdat mijn werk zo afwisselend is. Ik heb overigens nog steeds een eigen paard. Dat is mee verhuisd naar Maastricht. Ik heb heel lang elke dag zelf gereden. Nu red ik dat helaas niet meer.

Wat maakt iemand tot een goed onderzoeker?

Ik denk dat je nieuwsgierig moet zijn, gedreven en vasthoudend, doorzettingsvermogen nodig hebt. Soms duurt het lang voordat je een resultaat boekt, je moet ook met teleurstellingen kunnen omgaan. Niet alles leidt tot wat je verwacht. Je moet dus ook positief ingesteld zijn, goede dingen uit onverwachte resultaten kunnen halen en daarmee verder gaan. Een zekere mate van eigenwijsheid is ook belangrijk.

Je hebt van KWF een fellowship ontvangen. Wat houdt dat in?

Dat is een beurs die ik gebruik voor mijn opleiding tot translationeel onderzoeker. Ik leer hoe we de resultaten van ons onderzoek kunnen schakelen naar de kliniek en kunnen inzetten voor de patiënt.

Met deze beurs ga ik een half jaar leren en werken bij het Dana-Farber Cancer Institute in Boston. Dit is een gerenommeerd instituut, dat hoort bij Harvard, waar men is gespecialiseerd in de tumoromgeving en de interactie met andere cellen. Ik wil daar gaan onderzoeken hoe de omgeving van de tumor het gedrag van de killercellen beïnvloedt. Ik heb eerder een half jaar onderzoek gedaan in de Verenigde Staten. Je leert er super veel van. We kunnen onze expertise bij elkaar brengen, van elkaar leren. We hopen dat het synergistisch voor ons allemaal kan werken. Wetenschap moet je niet in je eentje op een eilandje doen, maar bij voorkeur met zoveel mogelijk mensen samen. Je kunt van iedereen leren als je ervoor open staat. En dat is eigenlijk ook nog een kenmerk van een goed onderzoeker: dat je altijd wilt blijven leren!

 

Geef, doneer, online, kankeronderzoek, killercellen tegen kanker, killercell, Limburg, geven, doneren, kanker

Sluit de enquête