Dr. Marjolein Smidt

Dr. Marjolein Smidt, oncologisch chirurg, Maastricht UMC+
Dr. Marjolein Smidt
Wie is…onderzoeker Marjolein Smidt?

In het Maastricht UMC+ werken veel mensen die op de een of andere manier betrokken zijn bij kankeronderzoek. Deze keer stellen we aan u voor dr. Marjolein Smidt, oncologisch chirurg en betrokken bij het onderzoek of en hoe uitzaaiing van borstkanker in lymfeklieren kan worden opgespoord met een MRI scan.

“Ik ben geboren in Geleen, in Hulsberg opgegroeid en heb geneeskunde gestudeerd in Maastricht. Na mijn laatste co-schappen in Kenia, ben ik via Nijmegen en Rotterdam weer in Maastricht terecht gekomen. Ik houd heel erg veel van reizen, ik zou eigenlijk altijd op reis willen zijn…Ik ben getrouwd, mijn man is ook arts en we hebben drie heerlijke kinderen van 8, 6 en 5 jaar. Ik werk fulltime en onderzoek is mijn hobby!

Het lijkt heel vaak dat wij, artsen en onderzoekers, kanker in de hoofdrol zetten. Maar ik denk dat het leven in de hoofdrol moet blijven staan en dat wij moeten proberen ons  'gemorrel daaraan’ zo klein mogelijk te maken. Als we dat kunnen beperken middels één MRI, waarna we kunnen stellen ‘zo staat u ervoor en dat heeft de volgende gevolgen…’, dan zou ik dat fantastisch vinden. Want als mensen met kanker iets erg vinden, dan is het de onzekerheid. Wat zou het daarom mooi zijn als we, over enige tijd bij duizenden borstkankerpatiënten geen okselklierdissectie (of okselkliertoilet) of schildwachtklieroperatie hoeven te verrichten. Dat scheelt bovendien ook ik weet niet hoeveel uur zorg en hersteltijd én tijd in de operatiekamer.

Ik werk samen met drie promovendi. Het goede aan dit team is, dat we heel complementair zijn. Ik vind het heel bijzonder dat ik dat soort bijzondere mensen bij me heb.

Wij vallen mensen lastig in een van de moeilijkste tijden van hun leven. Wij vragen niet zo maar aan vrijwilligers of ze willen meedoen, wij stellen onze vraag aan borstkankerpatiënten. En ze doen mee. Deze mensen zijn volledig onzelfzuchtig. Dat vertel ik ze ook ‘als u meedoet, dan hebt u daar zelf geen profijt van, maar ik hoop dat we over een jaar tegen iemand kunnen zeggen ‘de scan is goed, u hoeft geen operatie.’ Dat is heel bijzonder hoor! Over niet al te lange tijd kan dit onderzoek echt al tot andere behandelmethoden leiden. Dat is wereldwijd de grootste stap voorwaarts.

Het is een hoopvol vak, want we kunnen heel veel stappen vooruit maken. Misschien is dat ook wel wat ik er zo interessant aan vind. Er is heel veel nog te halen!”

start, actie, kankeronderzoek, borstkanker, Limburg, geven, doneren, kanker
Geef, doneer, online, kankeronderzoek, borstkanker, Limburg, geven, doneren, kanker

 

Sluit de enquête