Prof. dr. Philippe Lambin

Prof. dr. Philippe LambinProf. dr. Philippe LambinWie is… Philippe Lambin?

In het Maastricht UMC+ werken veel mensen die op de een of andere manier betrokken zijn  bij kankeronderzoek. Deze keer stellen we aan u voor Prof.dr. Philippe Lambin, medisch directeur MAASTRO Clinic / radiotherapeut oncoloog.

“Ik ben radiotherapeut oncoloog van Belgische oorsprong, geboren in Brussel. Ik ben 51 jaar, gehuwd en heb zeven kinderen (wat de beste personeelsmanagementtraining is: je kunt ze niet ontslaan!). Ik heb gestudeerd in Brussel, Parijs en London: geneeskunde, met als specialisme radiotherapie oncologie. Naast mijn werk sport ik graag, ik heb een paar keer een marathon gelopen en train op dit moment voor de triatlon. Ik lees graag en heb een bijzondere belangstelling voor Boeddhisme (volgens Einstein de enige godsdienst die verenigbaar is met de wetenschap) en filosofische geloven die inherent zijn aan meerdere culturen en godsdiensten.”

Hoe bent u in Maastricht terechtgekomen?

“Na mijn studie ben ik in Leuven gaan werken. Men heeft mij vanuit Maastricht benaderd met de vraag of ik geïnteresseerd was om het radiotherapeutisch instituut te academiseren.”

Wat zijn uw plannen voor de toekomst?

“Onze visie is om ‘Decision Support Systemen’ te bouwen; systemen die artsen helpen om de meest optimale behandeling te kiezen voor hun patiënten. Die keuze wordt steeds ingewikkelder. Longkanker blijft voor ons prioriteit! Een ander speerpunt is rectumkanker, we willen onderzoeken hoe mutilerende chirurgie kan worden vermeden door gerichte radiochemotherapie toe te passen. Ook zijn we begonnen met onderzoek naar hoofd- en halstumoren. Deze tumoren hebben veel gemeenschappelijke kenmerken met  longkanker. De kennis die we hebben over longkanker, kunnen we hier ook toepassen.”

Arts, manager of onderzoeker?

“Mijn voorkeur gaat uit naar onderzoek en opleiding, vooral wat betreft de promovendi. Ik voel me geen manager. Ik heb in mijn loopbaan ook heel veel patiëntenzorg gedaan. Mijn droom als jonge arts was om te werken in een ontwikkelingsland en heb ook daadwerkelijk in Afrika en in Bolivia gewerkt. Maar op een bepaald moment heb ik gekozen voor radiotherapie oncologie. Ik was gecharmeerd van het multidisciplinaire karakter en de enorme mogelijkheden voor innovaties binnen deze specialiteit. Kanker is ‘De keizer aller ziektes’ (in analogie met het boek van Siddharta Mukherjee, ‘Een biografie van kanker’ een boek dat ik iedereen adviseer om te lezen). Ik heb hier helemaal geen spijt van!”

start, actie, kankeronderzoek, Longkanker, Limburg, geven, doneren, kanker

Geef, doneer, online, kankeronderzoek, Longkanker, Limburg, geven, doneren, kanker