Prof. dr. Dirk de Ruysscher
Prof. dr. Dirk de Ruysscher

Als je longkanker hebt, krijg je vaak een combinatie van behandelingen. Radiotherapie (bestraling) is een belangrijk onderdeel, naast bijvoorbeeld chemotherapie en immuuntherapie. Maar welke combinatie, in welke dosis, voor welke vorm van longkanker het beste is, daar is nog niet zoveel over bekend. Een groep Maastrichtse onderzoekers leidt de eerste studie hiernaar. Met een belangrijke rol voor “mini-orgaantjes”.

Bestraling is steeds verder verbeterd

Bestraling activeert ons immuunsysteem om zijn werk beter te doen. Het doel van bestralen is het kapot maken van kankercellen. Helaas worden daarbij ook gezonde cellen getroffen, wat voor bijwerkingen kan zorgen. De laatste tien jaar is de kwaliteit en de precisie van bestraling flink toegenomen; de hoge dosis straling komt daardoor vooral op de tumor terecht. En de nieuwste vorm van bestraling, protonentherapie, gaat wat dat betreft nog een stapje verder. Sinds 2019 kan deze therapie ook in Maastricht worden gegeven aan mensen met een bepaalde vorm van longkanker.

De eerste studie ter wereld: in Maastricht

De veiligheid van therapiecombinaties bij longkanker staat al vast, maar de dosis (de hoeveelheid) die het beste resultaat geeft, nog niet altijd. Dat kan verschillen per longkankervorm en per persoon. In Maastricht loopt daarom een aantal wetenschappelijke studies. Bijvoorbeeld de eerste studie wereldwijd naar het gelijktijdig toedienen van bestraling, chemo- en immuuntherapie bij verschillende vormen van longkanker.

“Mini-orgaantjes”? Wat zijn dat?

Ook werken de onderzoekers met ‘organoïden’, ook wel “mini-orgaantjes” genoemd. Als bij een standaardoperatie een stukje tumor- of longweefsel bij de patiënt wordt verwijderd, gaat dit naar het laboratorium. Daar hebben ze een techniek ontwikkeld waarmee die cellen oneindig kunnen worden vermeerderd. Zo kweek je een “mini-orgaantje” dat veel eigenschappen heeft van de tumor of long van die ene patiënt.

Het doel: voorspellen wat werkt bij wie

In deze organoïden kan dan worden uitgezocht welke therapiecombinatie het beste zal werken bij die ene patiënt. Meer in het algemeen kijken onderzoekers ook naar de eiwitten die een rol spelen, zogenaamde ‘biomarkers’. Die kunnen helpen voorspellen hoe werkzaam een bepaalde therapiecombinatie bij een patiënt is. Dit onderzoek wordt samen met alle Limburgse ziekenhuizen uitgevoerd.

De onderzoeksgroep wil binnen vier jaar de kans op genezing van longkanker verhogen, zonder dat er meer bijwerkingen optreden en met eenzelfde kwaliteit van leven voor de patiënt. Steun jij dat doel? Steun dan het Kankeronderzoekfonds Limburg.

Méér geld betekent méér onderzoek. Méér onderzoek betekent méér genezing en minder kanker

Doneer nu

Wekelijks plaatsen wij inspirerende verhalen over alles wat met Kankeronderzoekfonds Limburg te maken heeft op onze website en social media kanalen. Wil je hier niks van missen? Schrijf je dan in voor onze digitale nieuwsbrief.

Schrijf je in en mis niks!
Sluit de enquête