Prof. dr. ir. Matty Weijenberg

Prof. dr. ir. Matty Weijenberg, moleculair epidemioloog, Maastricht UMC+
Prof. dr. ir. Matty Weijenberg
Wie is…Matty Weijenberg?

In het Maastricht UMC+ werken veel mensen die op de een of andere manier betrokken zijn bij kankeronderzoek. Deze keer stellen we aan u voor Prof. dr. ir. Matty Weijenberg, moleculair epidemioloog en sinds 31 mei 2013 jl. bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht.

“Ik ben geboren in Utrecht en heb tot mijn 18de in Afrika en in de Verenigde Staten gewoond vanwege het werk van mijn vader. Op mijn 18de ben ik Humane Voeding in Wageningen gaan studeren en tijdens mijn studie heb ik me al snel gericht op de epidemiologie. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen (twee zonen van 10 en 13 en een dochter van 14 jaar oud). Sinds twee jaar werk ik fulltime, hoeveel uur precies wil ik niet tellen...

In mijn vrije tijd ben ik graag met mijn gezin. Af en toe schilder ik, niets serieus, maar wel heerlijk om te doen samen met vriendinnen of met mijn kinderen. Ik ben recent begonnen met yoga en dat vind ik heerlijk! Ook ga ik een keer per week hardlopen, niet super fanatiek, maar ik vind het fijn en zo kan ik mijn hoofd leeglopen…”

Hoe bent u in Maastricht terechtgekomen?

“Ik ben in ‘het zuiden’ terechtgekomen omdat mijn toenmalige vriend, nu echtgenoot, hier een vaste baan had. Dat is nu 17 jaar geleden. Ik ben begonnen bij Prof. dr. Piet van den Brandt. Binnen een grootschalig cohortonderzoek naar voeding en kanker dat hij leidt, heb ik het moleculair epidemiologisch onderzoek naar dikkedarmkanker opgezet en daar werk ik nog steeds aan.”

Wat onderzoekt u nu?

“Mijn aandacht en interesse is verschoven naar de patiënt met kanker. Gewoonweg ook omdat er steeds meer patiënten met kanker zijn. Heel veel mensen worden oud en dus ook oud met kanker, een chronische ziekte. De belangrijkste vraag van patiënten na afloop van de therapie is: ‘dokter, wat kan ík nu doen aan mijn leefstijl?’. Je bent als patiënt zo machteloos. En eigenlijk weten we vandaag de dag niet wat we mensen moeten vertellen, anders dan de adviezen die we aan de gewone, gezonde personen geven. Maar die adviezen hoeven voor patiënten niet even gezond te zijn! Daar moeten we de winst gaan zoeken en daar gaat mijn onderzoek over: het onderzoeken van leefstijlfactoren die de kwaliteit van leven van de mensen beïnvloeden, nadat kanker geconstateerd is.”

Wat maakt van iemand een goed onderzoeker?

“Geduld en doorzettingsvermogen. Je moet ook creatief kunnen denken. Je kunt een soort kookboek volgen, maar dat kan iedereen. Het gaat er natuurlijk toch om dat je verder durft te gaan. ‘Out of the box’ denkt. Een goede onderzoeker kan sowieso alleen een goede onderzoeker zijn als zijn hart bij het onderwerp ligt.

start, actie, kankeronderzoek, darmkanker, dikke darm, encore studie, Limburg, geven, doneren, kanker

Geef, doneer, online, kankeronderzoek, darmkanker, dikke darm, encore studie, Limburg, geven, doneren, kanker

Sluit de enquête