Vlnr. Sanaz Samiei, PhD, dr. Thiemo van Nijnatten, Renée Granzier, PhD student, Kess de Mooij, PhD student, dr. Marjolein Smidt, dr. Marc Lobbes,
Vlnr. Sanaz Samiei PhD, dr. Thiemo van Nijnatten, Renée Granzier PhD student, Kees de Mooij PhD student, dr. Marjolein Smidt, dr. Marc Lobbes - Foto: Photostique

Een scan in plaats van een operatie bij borstkanker

Als je borstkanker blijkt te hebben, is de eerstvolgende vraag: zijn er ook uitzaaiingen? Om dat te kunnen zeggen, wordt de okselklier verwijderd: de ‘schildwachtklieroperatie’. Helaas houden veel vrouwen langdurige klachten over aan deze ingreep. Terwijl na acht van de tien operaties blijkt, dat de lymfeklieren schoon zijn. Daar moet toch iets op te verzinnen zijn, dacht een groep Maastrichtse onderzoekers. Als enige in de wereld kijken zij of de schildwachtklieroperatie vervangen kan worden door een PET-MRI-scan. En dat lijkt inderdaad zo te zijn.

Onnodige bijwerkingen zijn extra vervelend

Wanneer je behandeld wordt voor borstkanker, is de kans op langdurige klachten daarna aanwezig. Heel vervelend natuurlijk, maar het is de best mogelijke behandeling die we nu kennen om borstkanker te genezen. In dat proces wordt bij de patiënt momenteel ook een okselklier verwijderd, om te kunnen zeggen of er uitzaaiingen zijn. Ook hier is een kans op langdurige klachten: een dikke arm door een ophoping van vocht (lymfoedeem), of arm- en schouderpijn, een stijve schouder of een veranderd gevoel in de bovenarm. Als dat vermeden kan worden, is het natuurlijk altijd prettiger voor de patiënt.

Een scan blijkt net zo betrouwbaar als de schildwachtklieroperatie

Daarom hebben onderzoekers van het Maastricht UMC+ een kleine studie gedaan onder twaalf patiënten met borstkanker. In een speciale scanner (PET-MRI) bekeken ze de lymfeklieren in de oksel. Het bleek dat de lymfeklieren op deze manier goed in beeld kunnen worden gebracht. Het is dus mogelijk om betrouwbaar te bepalen of er uitzaaiingen zijn van borstkanker, zonder een belastende operatie uit te voeren.

Een grotere studie moet het resultaat bevestigen

De volgende stap van wetenschappelijk onderzoek is dan: in een grotere groep mensen aantonen dat het werkt. Daar zijn de onderzoekers momenteel mee bezig. Bij 125 borstkankerpatiënten wordt een PET-MRI-scan gemaakt van de lymfeklieren. Als deze studie dezelfde resultaten oplevert als de eerste, kleine studie, wordt de nieuwe methode meteen toegepast op nieuwe patiënten in het ziekenhuis. Dat betekent een betere kwaliteit van leven, zowel op de korte als op de lange termijn. Daarnaast blijkt uit zo’n PET-MRI-scan aan het begin van de behandeling welke aanpak het beste zal werken bij deze patiënt. Twee vliegen in één klap dus!

Zo’n grote studie onder borstkankerpatiënten kost veel geld. Help jij mee dit mogelijk te maken? Steun het Kankeronderzoekfonds Limburg.

Méér geld betekent méér onderzoek. Méér onderzoek betekent méér genezing en minder kanker

Doneer nu! Uw bijdrage maakt het verschil!

Wekelijks plaatsen wij inspirerende verhalen over alles wat met Kankeronderzoekfonds Limburg te maken heeft op onze website en social media kanalen. Wil je hier niks van missen? Schrijf je dan in voor onze digitale nieuwsbrief.

Schrijf je in en mis niks!
Sluit de enquête