Wetenschap tussen de boekenplanken en barkrukken

“Misschien lijken we soms een provinciaal universiteitje, maar dit onderzoek behoort echt tot de wereldtop”, benadrukt moderator prof. Tilman Hackeng nog maar eens tegenover het publiek in de Dominicanenkerk, waar deze dinsdagavond de eerste editie van de Night of Science plaatsvindt. Drie Maastrichtse wetenschappers vertellen waar ze zich dagelijks mee bezig houden.

Publiek en sprekers zitten vanavond niet in een stoffige collegezaal, maar tussen de boekenplanken van de tot boekhandel omgebouwde kerk. De praatjes staan allemaal in het teken van het thema ‘De fascinerende wereld onder de microscoop’, oftewel: hoe (donor)cellen ingezet kunnen worden voor het genezen of voorkomen van ziektes en aandoeningen.

Zo vertelt Tim Wolfs over zijn onderzoek naar stamceltherapie bij kinderen met “een slechte start in het leven” door bijvoorbeeld complicaties bij de geboorte. Rogier Veltrop legt uit hoe hij bloedcellen ‘omtovert’ in kloppende hartcellen en Lotte Wieten vertelt over de rol die zogeheten killercellen kunnen spelen bij de behandeling van kanker.

Even verderop, in Grand Café Maastricht Soiron aan het Vrijthof, praten op hetzelfde moment drie andere onderzoekers over het thema ‘Gender en gezondheid’, onder meer over de vraag waarom vrouwen vaker dementie krijgen dan mannen. Na afloop van de lezingen voegt het publiek uit de Dominicanenkerk zich bij de aanwezigen in het café voor een afsluitende borrel, waar ze onder genot van een drankje de onderzoekers nogmaals aan de tand kunnen voelen.

Met het evenement hopen de vijf fondsen van Health Foundation Limburg, de organisatie van deze Night of Science, “een kijkje achter de schermen” te geven van het onderzoek dat ze ondersteunen. De bedoeling is dat het een terugkerend evenement wordt, dat ook in andere Limburgse steden plaats gaat vinden.

Dit verhaal werd geschreven door Dennis Vaendel en verscheen in de observant. (www.observantonline.nl).

Sluit de enquête