Vrienden van ongeneeslijke Julian (22) rennen voor kankeronderzoek, vader: ‘We wisten: als het terugkomt, dan is het foute boel’

Jumping Giants zet zich in voor hun teamgenoot Julian (22), die na een hersentumor niet meer lang te leven heeft. Na een speciale basketbalwedstrijd, rent een aantal vrienden de 10 kilometer om geld op te halen voor kankeronderzoek.

De grond zakte in 2017 even onder de voeten van de familie Jacobs vandaan. Zoon Julian, destijds zestien, werd na hevige hoofdpijn opgenomen in het ziekenhuis in Amsterdam, waar een hersentumor werd ontdekt. Na veel bestralingen leek het uiteindelijk de goede kant op te gaan, maar eind 2021 bleek dat er toch weer actieve tumorcellen op de scan te zien waren.

Een tweede hersenoperatie volgde, maar de tumor bleek steeds verder te groeien. Op 17 maart van dit jaar besloot Julian om de laatste chemobehandeling niet meer te doen. „De artsen hebben me nog een half jaartje gegeven. Nu ga ik vooral genieten van mijn laatste maanden en er een mooie tijd van maken”, meldt hij op de website teamjulian.nl, die speciaal voor hem in het leven is geroepen.

Halfvol
Vorige week vrijdag speelden zijn vrienden, waarmee hij voor corona bij de Jumping Giants (Nederweert) speelde, een speciale basketbalwedstrijd. Daar genoot hij met volle teugen van, zag zijn vader Roland. „Het was super. Als hij zich goed voelt, hebben wij dat ook. We wisten: als het terugkomt, dan is het foute boel. Voor Julian blijft het glas altijd halfvol. Hij houdt ons wel op de been. Het zijn heel veel mooie momenten die je meemaakt, het is niet alleen maar drama. Op één of andere manier weten we het binnen een paar dingen om te draaien en positief verder te gaan. De kunst om het te accepteren is het lastige.”

Tien kilometer
Op 30 april rent een aantal van zijn vrienden tien kilometer in Maastricht om geld op te halen voor kankeronderzoek in Maastricht UMC+, het ziekenhuis waar Julian onder behandeling is. Vader Roland: „Er staat nog heel veel op het programma. Desnoods rollen we zijn bed ernaartoe. Het is moeilijk om te bepalen, maar een maand geleden hebben de dokters met een hele ruwe schatting hem nog een half jaar gegeven. Dan kan ook drie maanden zijn of negen. Maar we kijken niet verder dan enkele dagen. We maken ervan wat we kunnen.”

Ook doneren? Dat kan via teamjulian.nl

Dit artikel verscheen op 19 april 2023 op www.delimburger.nl
Tekst: Tim Cox

Sluit de enquête