Vanity Lewerissa nieuwe ambassadeur van Kankeronderzoekfonds Limburg

Het is code oranje op deze woensdagochtend in maart. Nadat we de sneeuw en gladheid hebben getrotseerd, warmen we op met een cappuccino en een ‘Droum vaan Mestreech’ in het Koffiecafé van de Blanche Dael Branderij in het Sphinxkwartier. Samen met Vanity Lewerissa (1991), die in 2017 met de Oranje leeuwinnen Europees kampioen in het vrouwenvoetbal werd, blikken we terug op een zware periode die achter haar ligt.

De geboren en getogen Maastrichtse is het nieuwe gezicht van het Kankeronderzoekfonds Limburg; een van de vijf fondsen van de Health Foundation Limburg. De stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar onder andere borstkanker in het Maastricht UMC+ heeft met Vanity een ambassadrice waarmee jonge mensen met kanker zich kunnen identificeren.

Die kleine Lewerissa moet en zal dit rocken!
Het is zaterdagochtend 8 januari 2022 als het kriebelt onder haar oksel. Daar zit een knobbeltje wat er aan de andere kant niet zit en dat voelt niet goed. “Op dat moment gaat er van alles door je hoofd en als je gaat googelen wordt het alleen maar erger. Maar het is weekend, dus je kunt niks anders doen dan wachten tot maandag.” Die maandag daarop stuurt de huisarts haar direct door naar het ziekenhuis en na verschillende onderzoeken lijkt het in eerste instantie goedaardig en gaan zij en haar moeder dan ook met een goed gevoel naar huis.

Toch blijkt het een week later helaas foute boel. “Artsen beginnen meteen over een behandelplan met een operatie en chemo en je schiet in de overlevingsstand. Je beseft niet waar je op dat moment doorheen gaat.” Maar ‘die kleine Lewerissa’ - zoals ze bijna liefkozend wordt genoemd in de voetbalwereld - is een vechter en geen opgever. “Ik dacht meteen, ik moet dit rocken en ga dit overwinnen!”

“Tijdens de chemo ging ik out
Haar topsporters mentaliteit heeft haar door deze strijd heen gesleept. Doorzetten is haar motto. Hoe moeilijk het ook is en hoe kansloos het eruit kan zien. Dit is dan ook wat ze mee wil geven aan andere jonge mensen die de diagnose kanker krijgen. Want ze kreeg behoorlijk wat tegenslagen te verwerken. Tijdens een van haar chemo behandelingen ging ze zelfs out en wisten haar artsen niet even niet meer wat ze moesten doen. Uiteindelijk bleek het om een een allergische reactie op de chemo te gaan. Hierdoor lag ze voor een kuur waar je normaal gesproken twee uur over doet, dertig uur in het ziekenhuis. Daardoor mocht ze de cold cap - die haaruitval tegengaat - niet meer dragen. En dat was juist haar houvast, het enige positieve in het hele proces: dat ze haar haren zou kunnen behouden.

Om zichzelf zonder haar en die kenmerkende lange paardenstaart te zien, was heel moeilijk. Ook voor haar omgeving; haar ouders, broers, familie en vrienden. Toch zijn zij altijd haar grote steun geweest. Net als haar voetbalclubs en (oud) teamgenoten. Maar een grote glimlach verschijnt op haar gezicht als ze praat over haar oogappel: haar nichtje. “Haar positiviteit en energie gaven me de kracht om door te zetten”.

Een half jaar later, in juli 2022, volgt er eindelijk een goed bericht: de kanker is weg! Alle ellende en al die uren in het ziekenhuis zijn dus niet voor niks geweest. Maar de mentale verwerking van het hele proces moet dan nog beginnen en daar zit ze nu middenin. Voor Vanity helpt het om er veel over te praten; het is een soort therapie voor haar waarmee ze meteen stuk bewustwording creëert bij anderen. Dat is wat ze wil bereiken; dat ook jonge mensen alert worden, zichzelf controleren en niet denken “dat krijg ik toch niet”. Want het kan iedereen overkomen, jong en oud.

“Dit ben ik niet”
Gelukkig zit ze op dit moment weer goed in haar vel, ook met dat korte haar. Al voelt het soms nog een beetje vreemd. “Dan kijk ik in de spiegel en denk ik ‘dit ben ik niet’ maar het past wel bij me. Maar ik ben het wel weer aan het laten groeien hoor!” Ze ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Een toekomst waarin ze hoopt het vrouwenvoetbal nog meer op de kaart te zetten. Zo volgt ze op dit moment bijvoorbeeld een trainerscursus. Wie weet, treedt er straks een andere ‘kleine Lewerissa’ in de voetsporen van haar tante…? “Dat zou ik wel heel leuk vinden, maar dat zit er op moment nog niet in” lacht ze.

Tijdens haar behandelingen is Vanity altijd blijven sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Even die afleiding en dan weer de kracht om door te pakken. Iets waarvan ze het belang wil benadrukken: “Dat heeft zeker bijdragen aan mijn herstel.”

Run to Fight Cancer
Wil jij ook in beweging komen? Op zondag 30 april geeft Vanity het startschot voor de Run to Fight Cancer die wordt georganiseerd door Students Fight Cancer. Als onderdeel van Kankeronderzoekfonds Limburg houden de studenten diverse inzamelingsacties en proberen ze mede studenten te informeren over de gevaren van kanker en de onderzoeken die worden gesteund. Ze hopen dit jaar een zo groot mogelijk bedrag op te kunnen halen. De run is een evenement dat voor iedereen toegankelijk is; jong, oud, student of niet. Elke deelnemer draagt een steentje bij. Je kunt 5 of 10 kilometer hardlopen of 5 kilometer wandelen. Doe je mee? Inschrijven kan hier. 

TEKST Stefanie Hollanders – van Oostrum
FOTO’S Peter Müllenberg
Dit artikel verscheen op 31 maart 2023 in City Magizine Maastricht

Run to Fight Cancer
Sluit de enquête