Samen rennen voor de “Marathon of Hope”

Elk jaar wordt er in Oktober de Terry Fox Run georganiseerd op de AFNorth International School in Brunssum. Wat dit zo bijzonder maakt? “Alle kinderen met de leeftijd 3 tot 17 zetten met elkaar een dag neer waar samenhorigheid en gezelligheid centraal staat. Ze leven hiernaartoe en betrekken hierbij niet alleen de school, maar ook de omgeving”. Naast dat het gezellig is voor de kinderen ligt de algehele focus op het inzamelen voor geld en op hen die direct of indirect te maken hebben met kanker.

Terry Fox Run
Oorspronkelijk vanuit Canada brengt deze run de noodzaak voor ondersteuning aan kankeronderzoek ook naar Nederland. Het vindt zijn oorsprong bij Terry Fox. Op zijn 18e werd hij gediagnosticeerd met Osteosarcoom wat betekende dat hij een van zijn benen moest amputeren. Deze ervaring maakte hem vastbesloten om een ​​einde te maken aan de oorzaken van kanker. Hoe? Door elke dag een marathon te rennen door Canada. Terry legde gemiddeld 42 km per dag af, elke dag gedurende 143 dagen. Dit leidde tot een totaal van 5.373 km. Dit noemde hij de Marathon of Hope, wat organisaties op verschillende locaties nog steeds doorzetten. Zo ook hier in Limburg.

Even voorstellen
Linda Hillier is zelf als docente vanuit Canada op de AFNorth International School werkzaam. In totaal verblijft ze hier 4 jaar, waarvan ze nu in jaar 3 zit. Ze is vereerd door deze kans, aangezien het niet voor veel is weggelegd. Toen ze zelf de leeftijd van 12 jaar had, was Terry Fox bezig met zijn “Marathon of Hope”. Ze voelt zichzelf er erg aan verbonden en haalt veel energie uit de verwerkelijking van de run op de school. “Het honoreren van een normaal iemand die bijzondere dingen teweerstelt”, is hoe het voor haar aanvoelt.

De run op school
“Ieder kind mag zoveel rennen als hij of zij aankan. Er is de mogelijkheid om een button op te doen met de naam van iemand voor wie het kind rent’, legt Hillier uit. Dit geeft een extra steuntje in de rug tijdens het rennen en laat de kinderen in gedachten bij een eventueel zieke naaste zijn. Ook krijgen de kinderen voorafgaand aan de run educatie over kanker en de implicaties ervan om ze zo goed mogelijk te betrekken bij de run. Zo worden ze op de hoogte gebracht dat kanker in het alledaagse leven ook aandacht nodig heeft.

Tijdens de Run zelf is er de eerste ronde een stille mars, gevolgd door de volgende rondes waar de kinderen zelf gaan rennen. Nogmaals draait het evenement ook om de gezelligheid en samenhorigheid tijdens de run. Er zijn ‘frizzies’, er wordt geschminkt, en nog veel meer.

De keus om het opgebrachte geld te schenken aan lokale goede doelen? “Kanker is overal, niet alleen in Canada.” Of het onderzoek daar of hier wordt verwezenlijkt, het doel blijft hetzelfde. Zelf sluit Hillier af met dat ze hoopt dat er in de toekomst zoveel mogelijk ‘awareness’ verspreid zal worden, en er zoveel mogelijk goede doelen worden gesteund namens de Terry Fox run. 

Wil jij met je school ook in actie komen voor baanbrekend onderzoek naar kanker in Limburg? Neem contact met Philip van Ballegooie van Kankeronderzoekfonds Limburg via p.vanballegooie@hfl.nl of bel 0631767776. 

Sluit de enquête