Officiële opening Maastro Protonentherapie

Op maandag 7 oktober werd Maastro Protonentherapie officieel geopend, samen met Bruno Bruins, minister van Medische Zorg en Sport. Een feestelijk event in MECC Maastricht waar de opening virtueel zal plaatsvinden. Hiermee is dan eindelijk na een voorbereidingstraject van meer dan tien jaar protonentherapie officieel in Maastricht. “Een radicale innovatie,” stelt Maria Jacobs, bestuurder van Maastro. “De technologie van de radiotherapie is volledig anders dan de gebruikelijke radiotherapie. Het biedt nieuwe mogelijkheden om onder meer de zogenaamde late gevolgen van bestraling bij sommige patiënten te reduceren. novatieve techniek die de kans op het krijgen van late bijwerkingen die bij sommige patiënten optreedt, te reduceren. Bij protonentherapie wordt de bestralingsdosis bijna volledig in de tumor afgegeven en komt hierdoor niet in het omliggende gezonde weefsel. Dit is vooral winst voor de omliggende risico-organen. Op 7 februari van dit jaar werd reeds de eerste kankerpatiënt bestraald met protonentherapie in Maastricht.

Op maandag 7 oktober werd Maastro Protonentherapie officieel geopend, samen met Bruno Bruins, minister van Medische Zorg en Sport. Een feestelijk event in MECC Maastricht waar de opening virtueel zal plaatsvinden. Hiermee is dan eindelijk na een voorbereidingstraject van meer dan tien jaar protonentherapie  officieel in Maastricht. “Een radicale innovatie,” stelt Maria Jacobs, bestuurder van Maastro. “De technologie van de radiotherapie is volledig anders dan de gebruikelijke radiotherapie. Het biedt nieuwe mogelijkheden om onder meer de zogenaamde late gevolgen van bestraling bij sommige patiënten te reduceren. novatieve techniek die de kans op het krijgen van late bijwerkingen die bij sommige patiënten optreedt, te reduceren. Bij protonentherapie wordt de bestralingsdosis bijna volledig in de tumor afgegeven en komt hierdoor niet in het omliggende gezonde weefsel. Dit is vooral winst voor de omliggende risico-organen. Op 7 februari van dit jaar werd reeds de eerste kankerpatiënt bestraald met protonentherapie in Maastricht.

Geïntegreerde oplossing

Maastro Protonentherapie (www.maastro.nl) waarin ook Maastricht UMC+ participeert, is tot stand gekomen met hulp van de Provincie Limburg, het LIOF, ASN bank en de Rabobank. Dat was noodzakelijk om het bedrag van 40 miljoen bij elkaar te brengen voor de apparatuur, de verbouwing, software en randapparatuur. “De bouw van de bunker met hierin het protonenapparaat had nog wel wat voeten in de aarde,’ aldus Maria Jacobs. “We hebben gekozen voor een geïntegreerde oplossing in het bestaande radiotherapeutisch instituut. Dat was mogelijk met de innovatieve protonentherapie van het Amerikaanse Mevion Medical Systems.”

Eerste Europese instituut

Maastro Protonentherapie kan volledig gebruik maken van de faciliteiten van het bestaande instituut. Dat zorgt voor een optimale kruisbestuiving van kennis. Maria Jacobs: “Personeel van Maastro verzorgt zowel de conventionele bestraling als de protonentherapie. Maastro is daarmee het eerste Europese instituut dat protonentherapie op deze manier kan aanbieden.”

Topzorg

Protonentherapie is slechts op drie plekken mogelijk in Nederland. Naast Maastro in Maastricht, ook in Delft en Groningen. “Nederland heeft wereldwijd een vooraanstaande positie op het vlak van radiotherapie. Het is belangrijk voor deze regio om topzorg te kunnen bieden. Dat is ook de mening van de andere betrokken partijen, zoals de Provincie, het LIOF en de Rabobank. Het Maastricht UMC+ heeft heel bewust gekozen om te participeren in Maastro Protonentherapie. Ook voor hen is het van strategisch belang dat we in Maastricht tot op het hoogste niveau kankerpatiënten kunnen behandelen.” Naast de participatie van het Maastricht UMC+ in Maastro Protonentherapie, wordt er eveneens de nauwe samenwerking gezocht met de medisch specialisten van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, het Radboud UMC Nijmegen, de Radiotherapiegroep (Arnhem/Deventer) en het Instituut Verbeeten Tilburg.

Sluit de enquête