De dag die ik nooit vergeet...

28 maart 2015 werd de eerste van twee uitverkochte uitvoeringen van de musical Jesus Christ Superstar in de Remigiuskerk in Schimmert uitgevoerd. Het initiatief voor dit evenement, uitgevoerd door meer dan honderd betrokken gelegenheidsvrijwilligers, kwam van Rosita Verkoulen. Nadat zij de diagnose longkanker kreeg, was het haar wens om deze musical uit te voeren. Rosita vroeg senior fondsenwerver Marcel Bourgonje van Kankeronderzoekfonds Limburg om de promotie te faciliteren. Want de opbrengst zou naar het Kankeronderzoekfonds Limburg van Health Foundation Limburg (HFL) gaan. Rosita’s wens leverde uiteindelijk 40.000 euro op.

“Bij HFL nemen we elke actie serieus, want wij kunnen vaak mooie dingen voor elkaar krijgen. Rosita was enorm gedreven en kreeg voor elkaar dat honderd zangers een jaar lang ieder weekend kwamen repeteren. De kerk van Schimmert was zelfs een tweede avond weer uitverkocht. En in juni is de musical nog eens uitgevoerd in een uitverkochte kerk in Valkenburg. Helaas toen zonder Rosita zelf. Twee weken later is zij overleden. Ik was er op beide locaties bij en was diep onder de indruk van de tomeloze inzet van al die mensen om Rosita’s laatste wens te vervullen. Er wordt in de Schimmertse gemeenschap nog altijd over gesproken. Ik ben trots dat ik daarbij betrokken was.

Rosita vond het belangrijk dat de totale opbrengst naar Kankeronderzoek Limburg zou gaan.  Mijn rol was het faciliteren van promotiemateriaal en -acties. Ik heb ook geregeld dat op beide avonden een spreker vanuit het Maastricht UMC+ een toelichting verzorgde. Ook hebben we voor alle deelnemers een herinneringsspeld gemaakt. Door deze persoonlijke betrokkenheid en onze contacten binnen het MUMC+ kunnen we veel meer betekenen dan bijvoorbeeld het landelijke KWF. Wij staan dichter bij de donateurs en hebben een breed lokaal netwerk. Alle donaties komen rechtstreeks bij de MUMC+-onderzoeken terecht. Als ik bij mensen een collectebus ga ophalen, is dat vaak na een overlijden. Dat is droevig, maar de familieleden willen ook graag vertellen waarom ze iets willen terugdoen uit naam van hun dierbare. Dat is zo mooi. Het voelt niet als zomaar een baan. Achter alles wat wij doen zit een persoonlijk verhaal en dat maakt mijn werk zo mooi. Je kunt voor zoveel mensen iets betekenen.”

Wil jij ook in actie komen voor deze levensbedreigende ziekte die ons allemaal raakt? Neem dan contact op via info@kankerondezoekfondslimburg.nl of bel naar: 0434077363

Dit artikel verscheen in Hecht, het magazine voor de mensen van het Maastricht UMC+
Tekst:  Willy Janssen
Foto: Appie Derks
 

Sluit de enquête