Quinte Kuper, tweedejaars student geneeskunde in Maastricht, was twee jaar lang bestuurslid van Students Fight Cancer; een groep betrokken studenten die met hun acties geld wil ophalen voor kankeronderzoek. Met de Run to Fight Cancer haalden ze in oktober van dit jaar een stevig bedrag binnen.
Hartverwarmend
Quinte kijkt met genoegen terug op de afgelopen twee jaar, trots op wat ze met haar medestudenten heeft bereikt. Het meest sprekende voorbeeld van de activiteiten die ze hebben georganiseerd is de sponsorloop die afgelopen oktober plaatsvond onder de naam Run to Fight Cancer. In weerwil van de coronaregels wisten Quinte en haar medestudenten de run van 5 of 10 kilometer voor zo’n 200 hardlopers te organiseren. Een actie waarmee ze bijna veertigduizend Euro op wisten te halen. Geld dat direct gaat naar kankeronderzoek dat gebeurt aan het Maastricht UMC+ . ,,Het is hartverwarmend om te zien dat familie en vrienden 40.000 euro ophalen. Het geeft je echt een goed gevoel,” vertelt ze. Studenten melden zich steeds vaker bij de nog jonge organisatie met eigen projecten en ideeën. ,,We bieden een platform om iets positiefs te doen.”
Moeder
Wanneer een vriend of familielid wordt getroffen door de ziekte, geeft dat vaak een gevoel van machteloosheid. ,,Je kunt niets doen,” vertelt Quinte. ,,Maar op deze manier kun je toch iets bijdragen.” Quinte heeft een sterke intrinsieke drijfveer om zich in te zetten voor het kankeronderzoek dat er in Maastricht gedaan wordt: toen Quinte zes jaar oud was leed haar moeder aan borstkanker en enkele jaren geleden kreeg ze ook slokdarmkanker. Terwijl ze onder behandeling voor slokdarmkanker was, werd bij haar moeder ook nog darmkanker geconstateerd. Quintes moeder onderging zware operaties, lag een tijd lang op de IC, werd ‘schoon’ verklaard, maar toch kwam de ziekte terug. Vorig jaar overleed ze aan de gevolgen van slokdarmkanker. ,,Voor mijn moeder is het natuurlijk te laat, maar ik wil ervoor zorgen dat mensen niet hoeven mee te maken wat ik heb meegemaakt.” Bovendien, vertelt ze, gaat het om het vergroten van de bewustwording rondom kanker. De ziekte wordt vaak te laat ontdekt, met verstrekkende gevolgen. ,,Bij mijn moeder begon het met maagzuurklachten. Daar ga je in Nederland niet snel mee naar de dokter, maar het kan wel een symptoom zijn.”
Toekomst
Voor zichzelf ziet Quinte eerder een toekomst in de chirurgie en niet zo zeer in oncologie of in onderzoek. Het kankeronderzoek dat uitgevoerd wordt in het Maastricht UMC+ en waarvoor Students Fight Cancer geld ophaalt, volgt ze niettemin met belangstelling. Wanneer ze erover vertelt, doet ze dat met bevlogenheid. Ze noemt het voorbeeld van onderzoek naar de behandeling van borstkankerpatiënten. Bij hen wordt vaak niet alleen een borst geamputeerd, maar worden ook meteen de lymfeklieren weggenomen, omdat er een grote kans is op uitzaaiingen. ,,Onderzoek toont aan dat dat in 80% van de gevallen niet nodig is. Het leidt tot pijn en een opgezwollen arm.” Met een scan kan worden bepaald of het daadwerkelijk noodzakelijk is. ,,Je kunt patiënten zo veel ongemak besparen in de toekomst.
Killercels
Hoewel er nog een lange weg te gaan is, is Quinte positief over de toekomst. De grote winst schuilt volgens haar in het onderzoek naar zogenaamde killer cells: cellen die onderdeel zijn van ons immuunsysteem en die in staat zijn de kankercellen aan te vallen. ,,Nu wordt er veel gebruik gemaakt van chemokuren,” vertelt ze. ,,Maar chemo maakt alles in het lichaam kapot. Door gebruik te maken van de eigen afweercellen, wordt alleen de kanker aangevallen, niet de gezonde cellen in het lichaam. Je traint het lichaam op deze manier om het DNA van de kwaadaardige cellen te herkennen.”
Strijd
In relatie tot kanker wordt er vaak gesproken over een strijd die de patiënt wint of verliest. Tegen dat soort typeringen verzet ze zich, want meestal ligt het buiten de macht van de patiënt om de ziekte te overwinnen. De strijd wordt volgens Quinte niet gevoerd op het niveau van de individuele patiënt, maar op het strijdtoneel van het onderzoek. ,,Meer en beter onderzoek is de sleutel tot succes,” zegt Quinte. ,,Je vecht tegen kanker door nieuwe manieren om het te bestrijden en door er meer over te weten te komen.”
Draaiboek
Voor Quinte Kuper zit het voorzitterschap van Students Fight Cancer erop, maar de organisatie draait op volle toeren verder. De volgende Run to Fight Cancer staat voor 1 mei van 2022 op de activiteitenkalender. ,,Het draaiboek ligt klaar, nu maar hopen dat het allemaal door kan gaan,” lacht ze.
Dit interview verscheen in Chapeau Magazine op 6 december 2021 | Foto: Richard Stark