Anouk Mommers: "Ondanks dat wij als studenten een kleine portemonnee hebben, hebben we ook grote ideeën en willen we ons steentje bijdragen aan de strijd tegen kanker"

Iedere dag krijgen in Nederland 193 mensen te horen dat ze kanker hebben. Dat zijn acht mensen per uur. Cijfers waar ik even stil van wordt. Kanker is onlosmakelijk verbonden aan de huidige maatschappij. Bijna iedereen komt in zijn leven op een bepaalde manier in aanraking met deze verschrikkelijke ziekte. Een ziekte met veel verschillende gezichten, die wij nog steeds niet volledig begrijpen. 

Hoewel onze kennis steeds groter wordt is deze nog allesbehalve groot genoeg. Kanker is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland en dat moet veranderen. Om dit te veranderen moet er veel onderzoek worden gedaan, maar dat onderzoek kost geld. In Nederland bestaan verschillende fondsen, zoals Kankeronderzoekfonds Limburg, die geld inzamelen om te kunnen doneren aan kankeronderzoek. Deze fondsen hebben een enorm bereik en zijn essentieel in de strijd tegen kanker. 

Zelf ben ik medisch student en begrijp ik het nut van die fondsen maar al te goed alleen weet ik ook dat wij, studenten, vaak niet de hoofddoelgroep zijn door hun relatieve kleine portemonnee. Maar waar wij een kleine portemonnee hebben, hebben we ook grote ideeën en willen wij ook ons steentje bijdragen aan de strijd tegen kanker. Dit is waarom in 2019 Students Fight Cancer is ontstaan, als tak van Kankeronderzoekfonds Limburg.  

Students Fight Cancer richt zich, in tegenstelling tot bestaande fondsen, grotendeels op studenten en wordt ook draaiende gehouden door acht studenten. Wij kunnen onze ideeën omzetten in echte plannen en dit gaat tot nu toe erg goed. Tussen 2019 en 2021 heeft Students Fight Cancer al €46.396,00 kunnen doneren aan verschillende onderzoeken in het MUMC. Door de inzet van al onze donateurs kunnen wij dit bedrag dit jaar verdubbelen tot bijna €100.000,00!

Iedere dinsdagavond zitten we bij elkaar om nieuwe plannen te bedenken en bestaande plannen uit te voeren. Grote en kleine plannen waaruit grote en kleine activiteiten ontstaan waarmee wij ons jaar vullen. Het grootste evenement van het jaar is onze jaarlijks terugkerende Run to Fight Cancer die dit jaar plaatsvond op 1 mei. Met deze sponsorloop zamelen individuele en groepen studenten via het lopen 5 of 10 km geld in. 

Ik mag met trots zeggen dat ik voorzitter ben van een geweldig initiatief met zeven buitengewone mensen om mij heen. We zijn een relatief nieuw maar wel een heel belangrijk concept en we zijn zeker van plan de komende jaren ontzettend veel groeien. 

De strijd tegen kanker voer je namelijk niet alleen, maar samen. 

Wil je meer weten over Students Fight Cancer? Ga naar www.studentsfightcancer.nl 

Sluit de enquête